miercuri, 1 martie 2017


La fel de stralucitoare ca diamantele si conferindu-i oricarei femei eleganta si rafinament, cristalele Cubic Zirconia sunt utilizate de zeci de ani in crearea bijuteriilor, fiind renumite pentru stralucirea si claritatea lor.
Marilyn Monroe decreta intr-una dintre cele mai faimoase melodii ale sale ca "diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete". Nu o contrazicem, insa trebuie sa scoatem in evidenta faptul ca, desi diamantele sunt prietenoase cu doamnele, ele nu sunt prietenoase si cu buzunarul lor. O alternativa mai putin constisitoare, dar cu acelasi efect, sunt cristalele Cubic Zirconia. De altfel, un ochi neexperimentat cu siguranta nu va face diferenta intre un diamant si un cristal Cubic Zirconia de buna calitate.

Chiar daca nu sunt diamante, frumusetea lor le-a adus popularitatea la nivel mondial si de aceea ele sunt utilizate la fabricarea bijuteriilor in toate formele lor.

Istoric

Numele de zirconiu provine din cuvantul arabesc "zargun" ce se traduce prin sintagma "ca de aur". Cristalul Cubic Zirconia, uneori denumit in mod gresit "zirconiu cubic", este realizat in laborator fiind forma cristalina cubica a dioxidului de zirconiu - Ze02. Productia acestor cristale se leaga de numele omului de stiinta sovietic V. V. Osiko care a produs pentru prima oara in laborator Cubic Zirconia. Au denumit piatra "fianit", iar in 1976 a inceput productia in scop comercial. Un an mai tarziu aceste pietre se realizau in masa. In anul 1980 se ajunsese deja la o cantitate de 10 tone produsa la nivel mondial.

Pentru ca aceste cristale sunt extrem de rare in natura, absolut toate care se gasesc pe piata bijuteriilor sunt create in laborator. Chimistii il produc in forma lui bruta, urmand ca slefuirea si taietura sa fie efectuata de specialisti bijutieri.

Superstitiile si legendele spun ca atunci cand purtati bijuterii cu aceste cristale sunteti protejata de boli, in special de febra si afectiuni ale stomacului. Se mai spune de asemenea ca stimuleaza apetitul si intareste inima si ca ii va aduce purtatoarei pace sufleteasca si un somn profund.

Asemanarea cu diamantele

Desi foarte asemanator cu diamantul, cristalul Cubic Zirconia are o duritate mai mica, de 8 pe scara Mohs, in timp ce diamantul are o duriatte de 10. Densitatea cristalelor Cubic Zirconia este mai mare, ele fiind cu 75% mai grele decat diamantele. Totodata, acestea au un indice de refractie de 2.15 - 2.18, spre deosebire de diamant ce are acest indice de 2.42. Dispersia acestui cristal este mai mare decat a diamantului - 0.058 - 0.066, fata de 0.044.

Ca orice produs creat in laborator, cristalul Cubic Zirconia este perfect din toate punctele de vedere, in timp ce diamantul poate contine mici imperfectiuni.

Cristalele Cubic Zirconia se monteaza pe bijuterii din aur, argint sau platina, pe cercei, inele, bratari, coliere sau pandante si sunt disponibile intr-o gama de culori care multumeste orice doamna - Cerium - galben, portocaliu, rosu; Chromium - verde; Neodymium - mov; Erbium - roz; Titanium - galben maroniu si, bineinteles, transparent.

Tagged: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu